Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ποιοι είναι οι Sons of Harpy και γιατί μισούν την Daenerys τόσο;



  Σε όλες τις σειρές του HBO, εκτός από το "Entourage"(!), οι χαρακτήρες βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, έτσι συμβαίνει και στο "Game of Thrones". Μέχρι στιγμής κανένας άλλος χαρακτήρας δεν έχει έρθει σε πιο δύσκολη θέση από την Daenerys,  με το να πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει από τη Meereen. Από τη μια οι άνθρωποι της την χρειάζονται, από την άλλη όμως κυβερνά ένα άγνωστο για εκείνη πολιτισμό, οι δράκοι είτε τρώνε παιδάκια είτε δεν μπορεί ούτε καν εκείνη να τους πλησιάσει, η μισή πόλη την μισεί και στην πρεμιέρα είδαμε πως μια ομάδα που ονομάζονται Sons of Harpy σκοτώνει με χαρακτηριστική ευκολία τους στρατιώτες της.

  Ποιοι είναι όμως αυτοί οι Sons of Harpy;
  Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, το όνομα τους είναι μεταφορικό γιατί αλλιώς κάπου εκεί γύρω θα υπήρχε ένας εξαιρετικά κουρασμένος Harpy! 

Το harpy στην Astapor
  To harpy είναι σύμβολο της παλιάς αυτοκρατορίας των Ghiscari  και για εκείνους είναι τόσο σημαντικό όσο οι δράκοι για τους Valyrians. Υπάρχουν αρκετά αγάλματα, έχουμε ήδη δει κάποια από αυτά στο Yunkai και στην Astapor και πριν το καταστρέψουν υπήρχε και ένα πάνω στην μεγάλη πυραμίδα της Meereen. 
  Οι Sons of Harpy πήραν αυτό το όνομα γιατί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν τις αρχαίες παραδόσεις της Meereen, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δουλεία. Για εκείνους δεν ήταν μόνο η βάση της οικονομίας τους αλλά και ο καθημερινός τρόπος ζωής κατά μια έννοια. Για παράδειγμα ένας φτωχός άνθρωπος μπορεί να μην έχει σκλάβους αλλά νιώθει καλύτερα αφού δεν είναι ο ίδιος σκλάβος. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε μια περιοχή που ονομάζεται Slavers Bay και η απόφαση της Daenerys να απαγορεύσει την δουλείας,τους έκλεψε μπορούμε να πούμε την ταυτότητα. Γι' αυτό το λόγο θέλουν εκδίκηση.
  Όπως είδαμε για άλλη μια φορά στην πρεμιέρα του πέμπτου κύκλου, οι εκλεκτοί της Meereen δεν είχαν τα μέσα να αντισταθούν την επίθεση της Daenerys. Ήταν λιγότεροι από τους σκλάβους μέσα στα τείχη και έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν ολόκληρο στρατό από άσπιλους και τρεις πανίσχυρους δράκους.  (Οι δράκοι φέρνουν άσχημες αναμνήσεις στους Ghiscari γιατί χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα που βλέπουμε να εξελίσσονται στη σειρά, η παλαιά Ghis ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου μέχρι να καταστραφεί από τους δράκους των Valyrians) Πλέον όμως οι δράκοι είναι φυλακισμένοι (οι δυο από τους τρεις) και οι άσπιλοι δεν είναι και πολύ αποτελεσματικοί στο νέο τους ρόλο ως ειρηνευτές. Είναι ξεκάθαρο πως η ιστορία της Daenerys στη Meereen είναι μια αλληγορία για τον πόλεμο στο Iraq και πως ο George R.R. Martin  εμπνεύστηκε από τους Ιρακινούς αντάρτες όταν δημιουργούσε τους Sons of Harpy. Ανήμποροι να νικήσουν μια υπερδύναμη στο πεδίο της μάχης, διάλεξαν να κάνουν την κατοχή της γης του όσο πιο επώδυνη γίνεται για τους κατακτητές, χτυπώντας χωρίς προειδοποίηση και έχοντας την δυνατότητα να χαθούν μέσα στα πλήθη.
  Μερικοί μπορεί να σκεφτούν πως με τις χρυσές τους μάσκες (τις οποίες είναι πολύ πιθανό να φοράνε για να κρύψουν τα σκουλαρίκια που θα τους έκαναν αναγνωρίσιμους) θυμίζουν το πρώτο κύμα της Κου Κλουξ Κλαν, το οποίο ξεπήδησε στα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Αν και οι πασίγνωστες πλέον λευκές ρόμπες ήρθαν αργότερα, τα μέλη της φορούσαν περίεργες μάσκες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τους σε απελευθερωμένος σκλάβους και λευκούς ρεπουμπλικάνους. Και οι δυο ομάδες είναι ουσιαστικά αντιδραστικές μιας και μπορεί η παλαιά τάξη πραγμάτων να έχει ήδη ανατραπεί, εκείνες όμως επιβάλλουν με τη βία την κοινωνική τους ιεραρχία.
  Αν και η αρχική KKK αποτελούνταν από ανεξάρτητες τοπικές φατρίες, οι Sons of Harpy μέχρι στιγμής φαίνεται πως δρουν σαν μια ομάδα. Κατά μια έννοια αυτό κάνει τη δουλειά της Daenerys ευκολότερη, οι Harpies δεν είναι σαν μια λερναία ύδρα που αν της κόψεις το κεφάλι στη θέση της θα βγουν πολλά περισσότερα, αλλά σαν μια ομάδα με έναν και μόνο ηγέτη.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου